Köp en eller fler av Nicko Smiths diktsamlingar och få lite spänning i vardagen! Går att beställa direkt från http://www.boklund.fi eller andra välsorterade bokhandlare runtom i landet. (Även från Adlibris).

Här är några röster om böckerna:

”Melodramatiken slår igenom, men också ambitionen att beskriva någonting som kör en kil rätt in i den svala, modernistiska finlandssvenska traditionen. Diktjaget står vid sidan om välfärdens förfall och betraktar det med tyst ursinne. Det är äkta punk.” (Jenny Jarlsdotter Wikström, Finsk tidskrift 3-4/2018 om Hki Rött)

”Samlingen byggs av energisk, scenisk dikt som brer ut sig över uppslagen likt en textad stumfilm om diktjagets försök att nå bortom det meningslösa, det till synes alltmer oförståeliga och bisarra som blivit människors vardag…Emellanåt tycker jag mig ana ekon av Pentti Saarikoski eller varför inte från Michael Strunge, men oftare märker jag en diktion som alltmer antar konturerna av Nicko Smith på väg framåt i sin poetiska utveckling” (Michael Economou, Populär Poesi nr 37 om Hki Rött och Bipolära skeppsbrott i Österbotten)

”Dikterna är expressiva, för att inte säga explosiva, och fyllda av apokalyptiska anspelningar. Här finns en angelägenhet och ett ärende som pockar på läsarens uppmärksamhet…I dikterna kan man ana sig till en kamp med en sjukdom som är svår att bemästra: ”Dagdrömde Terjärv grill, / kasserade psykofarmakagudar / hjärtslagets arkitektur / bortom / fabriksröken & människovintern / Att våga stirra fram livet / ur sin oredigerade spegelbild”. Nicko Smiths anteckningar från panikångestattacker och ”korpkraxande depressionsgalaxer” för tankarna till Sinéad Obreys debutdiktsamling Fågeltankar som också den i hög grad handlar om psykiskt illamående och livsångest. Båda två tar fasta på ett tema som är viktigt och angeläget.” (Marit Lindqvist, Svenska Yle om Hki Rött och Bipolära skeppsbrott i Österbotten)

”… den finlandssvenska poesin fått en poet som med kraft och energi för in ett underifrånperspektiv på det finländska samhället. Direkt ”från en slingrande matutdelningskö mot undergången” där det känns ”som om hela livet var skrivet inom parentes”. Min uppmaning: Tag och läs!”/ Peter Björkman om Hki Rött i Ad Lucem 1/2018

”Hki Rött är ingen dans på rosor. Det finns inga rosa moln. Det är just saknaden av dessa som gör samlingen så bra och gripbar” /Linda Åkerlund om Hki Rött i Presens 1/2018

”Hans direkta poesi talar här direkt till mig utan att behöva ta omvägen via ett komplicerat bildspråk…Jag gillade som sagt Hki Rött, men jag gillar Bipolära skeppsbrott i Österbotten ännu mer…som om poeten äntligen kommit till en plats där vi människor inte längre är främlingar utan finns till för varandra. Vi får följa med på en poetisk resa till ett Österbotten fullt av färger, där mani och depression, himmel och helvete går hand i hand.” Thomas Almqvist, Opulens om Bipolära skeppsbrott i Österbotten”

”Budskapet förkunnas på ett personligt sätt med en stark röst. Dessutom ger läsningen av dikterna upphov till intressanta tankar. Hur skulle egentligen en kombination av gudstjänst och läsning av avantgardistisk dikt fungera?” Topi Lappalainen, Arbetarbladet om Evighetsnära

 

 

Annonser