Att ge ut en egen bok, hur svårt är det egentligen och vad bör man tänka på?

Det kan man ju fråga mig om. Jag har publicerat två diktsamlingar inom ett år och har lärt mig ett och annat under resans gång.

Här kommer mina tankar och funderingar kring ämnet som kanske kan hjälpa dig som går i publiceringstankar.

Hösten 2017 släppte jag min första diktsamling Hki Rött, som jag arbetat med under en längre tid och som jag beslöt mig att ge ut själv.

Från början hade jag minst hundra frågor om hela processen att ge ut en bok och tog kontakt med ett tryckeri i Vasa som jag tidigare fått kontakt med i samband med ett reportage som jag gjorde om tryckerikonsten till tidningen Horisont.

Jag bokade tid till tryckeriet där fick jag sitta ner i lugn och ro med kunnig personal och gå genom mina idéer om allt från layout till upplaga.

Från en början kändes det som rätt mycket att hålla koll på, men efter mycket om och men började bilden klarna och allt började rulla på.

Först och främst frågade jag mig fler gånger, håller manuskriptet? Jag vet inte hur många gånger jag skrev om det och redigerade tills jag ansåg att det höll hela vägen ut. Jag lät flera publicerade poeter läsa och kommentera manuskriptet i förväg och fick en del värdefulla tips på vägen och det är någonting som jag skulle rekommendera alla som vill ge ut en egen bok.

Ha ett par kunniga inom genren du skriver, som får förhandsläsa ditt manuskript. Sånt här gör ju förlagen i vanliga fall,  men utan förlag i ryggen, så är det nog bra att ha en eller fler som kan hjälpa till att syna texterna. Var öppen för kritik och ibland kan man bli blind för sin egen text efter för mycket redigerande.

Så är det ju det här med layout som är ett kapitel för sig själv. I mitt fall så har jag inte mkt erfarenhet inom ämnet, men hade en ganska klar bild hur jag ville att omslagen till både Hki Rött och min senaste diktsamling Bipolära skeppsbrott i Österbotten skulle se ut. I den förstnämnda bokens fall behövde jag fånga känslan av ångest, fattigdom och dystopi. Vad jag gjorde var att helt enkelt knäppa en bild mitt i en brödkö och sedan en tidig  morgon lägga in bilden i ett fotoredigeringsprogram och utan att egentligen veta så mycket vad jag sysslade med, så fick jag bilden att bli ungefär som jag tänkte mig från början.

När det blev dags för omslaget till Bipolära skeppsbrott i Österbotten ville jag fånga skönheten i naturen och det Österbottniska landskapet. Det var inte så svårt, eftersom det finns massor av platser att fotografera här (är man duktig på att teckna eller måla kan man ju ha det som alternativ till fotografering) och vips så var pärmen fixad. Här behövde jag dock hjälp med lite beskäring av omslaget till pärmen, som tryckeriet jag använde mig av skötte galant.

Formatet är ju en sak man bör fundera på också. Vill man ha en gigantisk bok som tar upp halva biblioteket eller en mer diskret och nätt liten bok? Eller varför inte bara köra på nåt standardformat som syns överallt i bokhyllorna? Ett tips är att kolla upp lite böcker och ta med nån eller några som du gillar pärmen på till tryckeriet och säg att du vill ha nåt i den stilen.

Upplagan är ju en rätt viktig detalj också.  Desto mer fyrfärg och bilder inuti boken, desto mer drar priset iväg. Samma när det gäller om du ska ha något udda format på boken. Gå genom detta ordentlig med tryckeriet och ha en budget klar i förväg om vad som är rimligt enligt din ekonomi. Ett tips är ju att du i förhand ansöker om stipendium för tryckkostnaderna av boken.

Marknadsföring & försäljning

Hur ska du sälja din böcker? Är du en finslipad försäljare med ett gyllene leende eller är du mest en författare som bara gillar att skriva? Utan förlag i ryggen, så ligger ju all försäljning helt och hållet i dina händer. Boklund.fi kan dock vara en hjälp för egenutgivare i Svenskfinland, som kan vara bra att ta kontakt med för samarbete.

Poesi är dock poesi och långt från alla är intresserade av ämnet i fråga. Men med tillräcklig mycket leende på läpparna och en oräddhet att tala till folk,så kan du nog få ut böcker lite här och där. Klarar du inte den biten kan det bli trixigt. Du hamnar ju garanterat utanför de flesta jippon som förlag arrangerar och måste hitta din egen väg att få iväg dina böcker. Att fixa en egen hemsida (t.ex. wordpress som jag använder mig av som är helt gratis) där man kan marknadsföra och skriva om sina böcker är ett tips…

Recensioner.

Att få recensioner för egenutgivna böcker kan vara allt annat än en dans på rosor. Och du får garanterat vänta rätt länge och stå längst bak i recensionskön, eftersom de ”viktigare” böckerna som ges ut på förlag prioriteras ju ofta före din egenutgivning (Dvs om du inte har nåt väldigt spektakulärt att bjuda på…). Jag har fått vänta i snart ett halvår på recensioner från flertalet tidningar, men bättre sent än aldrig och vissa som ger ut på eget förlag blir aldrig recenserade i vissa tidningar…

Avslutningsvis – lycka till med dina bokplaner! Kanske våra böcker ses i nån bokhylla framöver!

Annonser